Pogledajte sve novosti

Regeneracija kosti i mekog tkiva, nerazdvojni deo implantske terapije

Da li Vam je pročitan sadržaj koristio?
[Total: 2    Average: 4.5/5]

Dve godine posle prvog velikog skupa na kome je tema bila regeneracija kosti i mekog tkiva u Budimpešti, kome smo takođe prisustvovali, u glavnom gradu Mađarske održan je i drugi Urban Regeneration Symposium. Domaćin je ponovo bio dr Ištvan Urban, vodeći evropski stručnjak za tehnike regeneracije.

U periodu između dva simpozijuma vidljiva je tendencija da regeneracija kosti nije više jedina tema, već se sve veća pažnja obraća na regeneraciju mekog tkiva. Smatra se da je meko tkivo ključ za sprečavanje prodora bakterija ka implantatu, a što je meko tkivo kvalitetnije i deblje, to je barijera bolja. Iz tog razloga, cilj mekotkivne regeneracije je poboljšanje kvaliteta tog tkiva. Takođe se vodi velika „borba“ između vodećih svetskih oralnih hirurga, jer jedni favorizuju koštanu regeneraciju koristeći samo kost koja se uzima od pacijenta domaćina, dok drugi zastupaju mešanje kosti domaćina i veštačke kosti u odnosu 50-50%. I jedni i drugi imaju odlične rezultate, a vreme ce pokazati u kom pravcu će biti postignut veći napredak.

simpozijum

Dr Joseph Kan i dr Srđan Cvejanović

Dr Srđan Cvejanović je tokom kongresa prisustvovao i radionioci za manji broj kolega na kojoj je dr Joseph Kan demonstrirao pripremu tkiva oko implanta za proces regeneracije u slučajevima kada se ugrađuje samo jedan implant. U ordinaciji Cvejanović posedujemo opremu i iskustvo za postupak regeneracije kosti i regeneracije desni, pri čemu ove procedure zahtevaju određeno vreme, što je danas postao možda i najvredniji resurs. Regeneracija tkiva uvek je dobra odluka za pacijenta, posebno jer savremena nauka može veoma precizno da predvidi da li će regeneracija tvrdog i mekog tkiva u nekog regiji biti uspešna.