Održavanje implanata

Da li Vam je pročitan sadržaj koristio?
[Total: 350    Average: 3.8/5]

ODRŽAVANJE HIGIJENE OKO IMPLANATA

Jedna od veoma važnih tema za pacijente koji su dobili implante jeste njihovo održavanje, ali nažalost ovom pitanju ne posvećuje se zaslužena pažnja. Naravno, samim implantima nije potrebno održavanje ali ono što je od neizmerne važnosti je održavanje higijene oko zubnih implantata i krunica kada se krunica ili implant već uveliko koriste.

Nakon ugradnje zubnog implanta i perioda srastanja za viličnu kost, zubni implant je prekriven desnima i ne vidi se. Međutim, već od momenta kada se dentalni implant stavi u funkciju, odnosno kada se on otvori i na njega ušrafe abatment i zubna krunica, održavanje higijene postaje izuzetno važno. Deo kome je potrebno posvetiti najveću brigu je spoj zubnog implanta i abatmenta, jer bilo kakvo zadržavanje kamenca, zubnog plaka i bakterija u delu između abatmenta i zubnog implanta dovodi do upale desni i upale same kosti oko implanta, pri čemuu dentalni implant nema mogućnost odbrane kao prirodni zub, što ovu situaciju čini potencijalno opasnom. Iako mogu postojati i drugi razlozi, za veliki procenat upala oko zubnih implanata zaslužna je upravo loša higijena.

Implante će vlasnici najčešće nositi do kraja života, što je dodatni razlog zašto je neophodno obratiti pažnju na higijenu, a održavanje higijene daleko je lakše ako su abatment i zubna krunica individualno napravljeni tako da odgovaraju jedno drugom, tj. da se dopunjuju, i da ne ostavljaju mesta za ulaz bakterija. Ovo je jedino moguće postići odabirom individualnog abementa za svaki implant, dok će fabrički abatmenti ostaviti više potencijalnog mesta za bakterije. Individualni abatment će omogućiti da se polirani glatki deo nađe ispod desni, a da se veza abatmenta i krunice nalazi ili u nivou desni ili blago iznad desni, što će pacijentu dodatno olakšati održavanje higijene.

Ugradnja implanata sa individualnim abatmentima je sve što je u moći stomatologa kako bi se olakšalo održavanje higijene, i sada na scenu stupa pacijent, koji će odmah po ugradnji dobiti obuku za pravilno održavanje higijene. U Ordinaciji Cvejanović obuci pacijenata za održavanje njihovih protetičkih i implantskih radova pridajemo veoma veliku pažnju, jer to je najbolji način da se smanji šansa za nove dolaske radi lečenja upala. Obuka je još važnija za pacijente koji žive van Srbije i zbog toga nisu u mogućnosti da dolaze na redovne kontrole.

Primarni oblik održavanje higijene oko implanata i krunica je redovno pranje, međutim neophodno je primenjivati i dodatne mere. Najbolji vid dodatne higijene je korišćenje specijalnog zubnog konca, kao što je Oral B Super-Floss. Evo video klipa koji pokazuje pravilo korišćenje konca na implantu.


Primenom ovog konca, odnosno njegovog sunđerastog dela omogućava se adekvatno čišćenje prostora između zubnog impalnta, abatmenta i zubne krunice. Ovo je poprilično komplikovana procedura, pogotovo kod pacijenta koji imaju veliki broj implantata i zahteva dosta vremena, zbog čega se ne insistir ana svakodnevnom ponavljanju, već recimo jednom u dva do tri dana.

Pored ručnog korišćenja specijalnog konca, moguće je koristiti i interdentalne četkice, što je jednostavniji vid mehaničkog ručnog čišćenja

Postoje i aparati za održavanje higijena oko dentalnih šrafova, a jedan od popularnijih je Water Pick.


Međutim, nakon višegodišnjih analiza uočeni su neki problemi u koriscenju warer pick-a u vidu nanošenja i nabacivanja bakterija u sam prostor između dentalnog implanta i abatmenta. Zato je preporuka da water pick koristi ISKLJUČIVO na najslabijoj jačini.

U novije vreme popularne su i ultrazvučne četkice, poput Philips Sonicare, koje su se pokazale kao jako efikasne, kako u svakodnevnoj higijeni, tako i sa raznim nastavcima za održavanje