Veštački zubi za celu vilicu

Da li Vam je pročitan sadržaj koristio?
[Total: 3043    Average: 3.8/5]

Fiksni rad cele vilice – veštački zubi

Situacija u vilici kada pacijent nema ni jedan zub u jednoj ili obe vilice, ili kada su svi postojeći zubi indikovani za vađenje naziva se totalna bezubost. Ovo stanje otklanja se fiksnim zubnim radom ili protezom fiksiranom na zubne implante. Fiksni, nepokretni zubno-implantni rad vraća preko 90% funkcionalnosti i prirodnog osećaja u odnosu na period kada su pacijenti posedovali prirodne dok proteza zakačena na lokatore tj. zubne implante rehabilituje pacijenta oko 60%.

Broj dentalnih implanata koji je potreban za fiksni zubni rad je, kao što smo napomenuli, 6-8 po jednoj vilici. Da bi fiksni zubni rad mogao da izdrži opterećenje potrebno je ugraditi veći broj veštačkih šrafova nego kod zubnih proteza gde se deo opterećenja prenosi sa proteze na meka tkiva. Pored broja šrafova, na složenost, pouzdanost i trajnost fiksnog rada utiče i vrsta krunica, čija osnova može biti metalna ili cirkonijumska. U razlikama između krunica pročitajte u sekciji „Vrste krunica“.

Finalni faktor je izbor implanata. Na ovo kompleksno pitanje je teško dati odgovor, ali je naše višegodišnje iskustvo pokazalo da najjeftiniji implant uglavnom nije najbolje rešenje, jer kasnije može doneti dosta komplikacija. U ordinaciji Cvejanović koristimo samo implante više i visoke klase, tako da ne možete pogrešiti koji god da odaberete, ali činjenica je da su najskuplji tj. premium implanti i najsavršeniji u samoj izradi, kako zubnog šrafa tako i u svim ostalim komponentama koje su potrebne za izradu konstrukcije implant-abatment-krunica. Detaljnije o implantima pročitajte u odeljku „Česta pitanja“ na dnu ove strane.

U praksi se pokazalo da je za prvu fazu zubno-implantne intervencije potrebno između 7 i 14 dana. Prvog dana vade se svi zubi koje je potrebno vaditi i kreće se u izradu privremenih zubnih proteza, za čiju je izradu potrebno oko pet dana. U tih prvih nekoliko dana u jednoj seansi ugrađuju se svi titanijumski implanti. Nakon sedam dana od hirurško-implantne operacije proteza, koja je u međuvremenu napravljena, prilagođava se kako bi se pacijentu omogućila najlakša adaptacija na privremenu zubnu protezu. U drugoj fazi, nakon minimum tri meseca u donjoj i četiri meseca u gornjoj vilici od ugradnje zubnih titanijumskih šrafova sledi izrada zubnih krunica, čime je proces završen. Detaljnije o redosledu zahvata možete pročitati u sekciji „Procedura ugradnje zubnih implanata“.

Galerija slika za zubne implante

Pogledajte CENOVNIK

Česta pitanja

  • Koje su prednosti koje pružaju skuplji implanti?

    Premium brend implantni sistemi, čija je cena viša, su Nobel Biocare, Strauman, Astra, Ankylos i drugi. Kao primer visokokvalitetnih implanata uzećemo Nobel Biocare, firme koja ima velike zasluge za napredak koji je tokom godina postignut na polju dentalne implantologije. U našoj stomatološkoj ordinaciji se Nobel Biocare koristi kao glavni zubno-implantni sistem već više od 20 godina. Nobel Activ dental implant u samom dizajnu se dosta razlikuje od ostalih implantoloških sistema i jedini je zubni šraf koji može izdržati momentalnu izradu privremene dentalno zubne krunice, tako da samo pacijenti koji odaberu Nobel Activ neće provesti nijedan dan bez zuba. Najnoviji model implanta ovog brenda posebno je dizajniran da za ugradnju u viličnu kost lošijeg kvaliteta, što je čest slučaj sa gornjom vilicom. Takođe, za izradu konstrukcije implant-abatment-krunica potrebno je mnogo malih delova i samo sa premium brendovima je sigurno da će sve lako „leći“ na svoje mesto.

    Dobar primer brenda koji je nešto povoljniji i ima dobar odnos cena/kvalitet je Implant Direct. Ovaj proizvođač nudi liniju implanata Direct Legacy uz koje stiže fabrički abatment, tako da pacijent ne mora da plaća dodatni abatment, mada je naš savet da, ako možete, izbegnete fabrički abatment, jer on je funkcionalan samo u savršenim uslovima. U mojoj implantološkoj praksi u današnje vreme se uglavnom koriste Implant Direct Replant koji pružaju veliku vrednost za uloženi novac.

  • Zašto je neophodno čak osam šrafova po vilici?

    Prilikom ugradnje samo šest zubnih titanijumskih implanata mora se ići na izradu jedne velike konstrukcije fiksnog zubnog rada, dok se sa osam radi iz delova, što je sigurnije i preciznije. Drugo, ako se dogodi da se neki od šest dentalnih implanata ne primi u viličnoj kosti onda se javlja problem, jer pet implanata nisu dovoljna potpora zubnog rada. Treće, rešavanje potencijalnih komplikacija je značajno lakše ako je sam fiksni zubni rad iz delova pa se može skinuti samo jedan deo. Moguće je raditi fiksne dentalne radove na šest titanijumskih implanata, jer pacijenti često insistiraju na tome zbog niže cene, ali pacijente je neophodno upozoriti da ovaj sistem vuče i određene rizike.