Zubne krunice

Da li Vam je pročitan sadržaj koristio?
[Total: 2258    Average: 3.8/5]

Kada se koriste krunice

Zajedno sa ugradnjom implanata, ugradnja zubnih krunica je najčešći zahvat za koji se odlučuju pacijenti ordinacije Cvejanović. Postoje različiti protetski načini za rehabilitaciju pacijenata bez implanata, a najčešće korišćeni su zubne krunice i keramičke fasete.

U ovoj sekciji koja govori o zubnim krunicama možete saznati više i o dentalnim mostovima, jer ugradnja krunica i mostova, iako su metodski različiti zahvati, imaju dve važne sličnosti – u oba slučaja veštački materijali se postavljaju preko prirodnih zuba ili njihovih delova i u oba slučaja potrebno je određeno prilagođavanje tj. brušenje zuba kako bi zub primio nadgradnju. Takođe, ugradnja mostova i ugradnja krunica se često kombinuju kod pacijenata, a oba metoda kombinuju se i sa ugradnjom implanata. Broj novih dentalnih krunica dobija se sabiranjem zuba koji će nositi buduće keramičke navlake i porcelanskih zuba koji će biti u zubnim mostovima.

Zubne krunice igraju važnu funkcionalnu i estetsku ulogu. Ugradnja krunica na okrnjene ili stanjene zube potpuno će ih rehabilitovati, udobnost je tolika da osoba ne oseća da nosi krunice, a funkcionalnost je slična kao kod implanata – vraća se oko 90% upotrebljivosti prirodnih zuba, tako da se može jesti sve sem najtvrđe hrane. Održavanje je više nego lako, identično kao kod prirodnih zuba. Pri izradi zubnih krunica ponekad se koriste čelične ili fiberglas nadogradnje radi ojačavanja devitalizovanih zuba, jer oni vremenom postaju krti i mogu pući.

Dentalne krunice se mogu koristiti samo na zubima sa zdravim korenom, koji su sasvim stabilni. Krunice potpuno pokrivaju vidljivu površinu zuba, tako da zub sa krunicom izgleda kao najbolji prirodni zub, tj. kao kvalitetan veštački zub, posebno ako su korišćene bezmetalne krunice, jer se one kompjuterski oblikuju. Kada se krunice kombinuju sa zubnim mostovima ili sa implantima nemoguće je vizuelno odrediti razliku između ova tri tipa implanata/nadgradnji. Zubne krunice su povoljnije od implanata, ali nisu konkurencija implantima, budući da ako se razmatra ugradnja implanata, jer su zubi indikovani za vađenje, takvi zubi ne mogu nositi krunice.

Česta pitanja

  • Koja je razlika između zubnih krunica i zubnih faseta i navlaka?

    Funkcija zubnih krunica objašnjena je u gornjem tekstu, dok su keramičke fasete rešenje koje se primenjuje kada postoje svi zubi u vilici. Dentalne keramičke fasete koriste se kada je potrebno promeniti boju prirodnih zuba, ispraviti blaže nepravilnosti u obliku i položaju zuba, zatvoriti razmake između prirodnih zuba ili ispraviti sitnija oštećenja zuba. Ostale slučajeve, kao što su nedostatak većeg broja zuba, stare keramičke zubne krunice, loše stanje zuba i problemi sa zagrižajem kao posledica gubitka zuba jedino je moguće rešiti zubnim keramičkim navlakama. Kada pacijent već poseduje keramičke zubne krune ili mostove nije moguće izraditi keramičke zubne fasete već samo nove keramičke zubne navlake ili zubne mostove.