Fiksna proteza

Nošenje fiksne proteze za ispravljanje zuba je jedna od najboljih životnih odluka, posebno u mladosti. Većini osoba potrebna je proteza u nekom periodu da bi imali potpuno poravnate zube, međutim u praksi samo pacijenti sa velikim nepravilnostima dolaze da dobiju protezu.

To je šteta, jer fiksna proteza može izuzetno brzo potpuno poravnati zube, pogotovu u ranom uzrastu. Većina naših pacijenata su mladi koji su došli posle više godina premišljanja, što govori o sve razvijenijoj svesti kod pacijenata, ali je i šteta što ne dolaze još ranije. Roditelji obično dovode decu da im se postavi mobilna proteza između 7. i 10. godine, međutim srednjoškolci i studenti su ređe pacijenti, iako je to najbolje doba za nošenje proteze.

U ordinaciji Cvejanović ugrađujemo zubne proteze svih tipova, dok je cena proteze prilagođena najširem mogućem krugu pacijenata. Najpopularnije su proteze sa bravicama u više boja, dok se odrasli pacijenti češće odlučuju za naprednije modele, kao što su proteze sa providnim bravicama i samoligirajuće proteze. U novije vreme sve se više traže i folije za ispravljanje zuba, međutim one ne mogu pomoći svih pacijentima, odnosno ispraviti sve nedostatke. Cena fiksne proteze je od 700 evra po vilici, uz mogućnost plaćanja na rate.

Nošenje proteze za zube

Proteze za zube danas pacijenti shvataju daleko ozbiljnije nego što je to bio slučaj pre svega desetak godina. Ranije smo bili svedoci da pacijenti dolaze na kontrole zlovoljni, uvek sa pitanjem koliko će još dugo morati da nose protezu i skidali su protezu već na prvu sugestiju da su se zubi ispravili. Takođe su preskakali kontrole, pa su tako njihove proteze za zube ostajale nepravilno podešene, jer je proteze za zube potrebno korigovati (zatezati) najčešće jednom mesečno. Veoma često su se pacijenti odlučivali i da nose samo gornju ili samo donju protezu, iako bi bilo bolje da su nosili obe, a to su činili ponekad iz finansijskih razloga, ali češće jer su verovali da sa obe proteze neće moći lako da govore ili jedu.

Danas je situacija daleko bolja, posebno jer mladi pacijenti, koji su sami odlučili da im je potrebna proteza za zube, pristupaju nošenju proteze daleko ozbiljnije. U 95% slučajeva pacijenti žele i gornju i donju protezu, što je uvek dobra odluka, jer čak i ako je situacija u jednog vilici znatno bolja, velike su šanse da će nošenje proteze za zube toliko poravnati zube da će vilica koja je delovala dobro sada delovati loše i moraće da se naknadno postavi proteza. Takođe, pacijenti nose protezu onoliko dugo koliko im to naši specijalisti ortodoncije savetuju, i tako postižu daleko bolje rezultate, čak i kada savetujemo da se proteza nosi i duže od jedne godine.

Retainer za zube

Izuzetno važan deo terapije zubnom protezom je retainer za zube, koji se nosi posle skiadanja proteze, a koji se kreira na osnovu otiska zuba pacijenta. Retainer za zube izrađen je od tvrde plastike i transparentan je, tako da se gotovo i ne vidi, a njegova uloga je da zadrži zube u položaju u koji ih je dovela proteza. Koliko će retainer za zube biti dugo nošen zavisi od starosti pacijenta i trajanja terapije. Ako je pacijent mlad i terapija je završena brzo, retainer za zube biće nošen kraće, i obrnuto – ako je pacijent stariji i ako je terapija trajala dugo, biće nošen daleko duže. Retainer za zube se nosi samo noću, mada korisno je nositi ga i češće, a preporučuje se da se nosi duplo duže nego što je nošena proteza. Retainer za zube pacijent mora da pere pastom za zube pre nošenja, a ako ga izgubi ili polomi može se napraviti novi.

Pogledajte naše radove   

Kada treba nositi fiksnu protezu

Terapija fiksnom protezom je najefikasnija stomatološka procedura, jer je uz malo novca i malo truda moguće radikalno popraviti opšte stanje zuba. Proteze mogu nositi mlađi i stariji pacijenti, a veoma su bitne i kao deo drugih, složenijih terapija, jer je za većinu zahvata prvo potrebno poravnati zube. Iako većina pacijenata fiksnu protezu nosi da bi poboljšali izgled zuba, fiksnom protezom moguće je eliminisati i neka ozbiljna stanja, pre svega nepravilan zagrižaj, loš položaj i međusobnu poziciju vilica.

Saznaj više   

Folije za ispravljanje zuba

Folije za ispravljanje zuba su savremeno terapijsko sredstvo za otklanjanje manjih nepravilnosti u zagrižaju i položaju zuba. Folije se izrađuju od plastike, veoma su tanke i potpuno providne. Nose na jednoj ili obe vilice, tokom noći
i većeg dela dana.Tokom terapije pacijent menja nekoliko setova folija. Svaki set pomera zube malo bliže željenom položaju, a od kompleksnosti slučaja zavisi i broj setova koji će se nositi, pa samim tim i cena.

Saznaj više   

Tipovi fiksnih proteza

Grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem zuba i vilica naziva se ortopedija vilica, a osnovno sredstvo za postizanje pravilnog položaja zuba su fiksne proteze, odnosno fiksni ortodontski aparat. Pored fiksnih proteza, kojima ćemo sada posvetiti pažnju, dva druga terapijska sredstva su mobilni aparati, namenjeni mlađoj deci i folije za ispravljanje zuba, namenje odraslima i svima koji ne žele da nose fiksne proteze.

Saznaj više   

Fiksna proteza
Cene i uslovi plaćanja

Fiksne proteze već od 700€ po vilici, uz mogućnost plaćanja na rate i besplatan retainer posle nošenja proteze. Napredne samoligirajuće i safirne proteze.

Saznaj više   

Da li Vam je pročitan sadržaj koristio?