Bezmetalne krunice

Bezmetalne krunice
Da li Vam je pročitan sadržaj koristio?
[Total: 4486    Average: 3.6/5]
Kada se koriste krunice

Zubne krunice?

Zajedno sa ugradnjom implanata, ugradnja zubnih krunica je najčešći zahvat za koji se odlučuju pacijenti ordinacije Cvejanović. Postoje različiti protetski načini za rehabilitaciju pacijenata bez implanata, a najčešće korišćeni su zubne krunice i keramičke fasete. Zubne krunice igraju važnu funkcionalnu i estetsku ulogu. Ugradnja krunica na okrnjene ili stanjene zube potpuno će ih rehabilitovati, udobnost je tolika da osoba ne oseća da nosi krunice, a funkcionalnost je slična kao kod implanata – vraća se oko 90% upotrebljivosti prirodnih zuba. Krunice potpuno pokrivaju vidljivu površinu zuba, tako da zub sa krunicom izgleda kao najbolji prirodni zub, posebno ako su korišćene bezmetalne krunice, jer se one kompjuterski oblikuju. Kada se krunice kombinuju sa zubnim mostovima ili sa implantima nemoguće je vizuelno odrediti razliku između ova tri tipa implanata/nadgradnji.


Tipovi krunica

Vrste zubnih krunica

Zubne krunice mogu biti metalne ili bezmetalne, pri čemu je samo jezgro metalnih krunica metalno, dok je spoljni deo keramički. Bezmetalne krunice izrađuju se od cirkonijuma, koji spada u grupu keramičkih materijala velike čvrstoće i poznat je kao veštački dijamant. Bezmetalne cirkonijumske zubne krunice preporučujemo svim pacijentima koji mogu da ih priušte, jer poseduju besprekornu biokompatibilnost, fizičke karakteristike i estetiku. Česta je kombinacija bezmetalnih cirkonijumskih krunica u prednjim regijama zubnih vilica i metalno-keramičkih porcelanskih krunica u zadnjim regijama vilica, i može se primetiti trend da se sve više pacijenata odlučuje za cirkonijumske krunice. Ključna razlika je što se metal kao osnova metalno-keramičkih krunica oblikuje ručno, dok se cirkonijumske krunice izrađuju mašinski uz pomoć računara na osnovu 3D skeniranja, što dovodi do mnogo je preciznijeg naleganja na zub.


Dentalni mostovi

Zubne navlake

Zubni implanti se u današnje vreme nameću kao jedno od najboljih stomatoloških rešenja nakon gubitka zuba, ali u svakodnevnoj praksi zubni titanijumski šrafovi nisu najbolja opcija za sve situacije. Dentalni zubni implanti predstavljaju skuplju opciju od zubnih keramičkih mostova, dok je i vremenski period za izradu zubnih implanata duži nego za porcelanske mostove. Zubni porcelanski mostovi podrazumevaju zubne krunice koje su međusobno vezane i sa obe strane se oslanjaju na postojeće zube u viličnoj kosti. Da bi se izradio most potrebno je obrusiti susedne zube kako bi služili kao nosači. Samim tim, za izradu dentalnog keramičkog mosta je potrebno da i sa jedne i druge strane postoje prirodni zubi u vilici. Mostovi se izrađuju od metalne ili cirkonijumske konstrukcije.


Redosled zahvata

Kako se ugrađuju bezmetalne krunice?

Iako se po tehnici rada, potrebnim materijalima i ceni po zubu ugradnja jednog veštačkog zuba ne razlikuje od ugradnje implanata u celoj vilici, ugradnja manjeg broja veštačkih zuba je neprocenjivo jednostavniji zahvat. Bilo da želite da vam se zameni samo jedan zub ili više zuba možete biti sigurni da će zahvat biti obavljen brzo, da ćete estetski i funkcionalno biti potpuno zadovoljni, kao i da će ugrađeni zubi biti potpuno kompatibilni sa svim budućim protetskim intervencijama. Implanti će biti iste nijanse kao vaši ostali zubi, tako ih vizuelno neće biti moguće prepoznati kao implante, a mogu biti i svetliji ako planirate da u budućnosti ugradite još veštačkih zuba. Ako ugrađujete manji broj veštačkih zuba, preporučujemo korišćenje najkvalitetnijih šrafova, abatmenta i krunica, jer nema velike kumulativne razlike u ceni kao kada se radi cela vilica.


Hollywood Smile

Hollywood Smile

Šta je zapravo Hollywood smile i zašto je toliko tražen i popularan?

Hollywood smile je totalni preobražaj osmeha i podrazumeva izradu zubnih krunica na svim zubima ili bar na vidljivim zubima gornje i donje vilice, što je minimum od petice do petice. Hollywood smile je moguće postići i fasetama, ali mnogo češće je potrebno raditi zubne krunice, pa ćemo se u daljem tekstu fokusirati na zubnim krunicama (navlakama).

Sam naziv Hollywood smile je došao iz USA i podrazumeva korišćenje bele boja za zube tj. BLEACH boja. On se postiže isključivo sa bezmetanim krunicama, jer tako beli zubi ne mogu da se izrade ako je prisutna metalna, siva podloga.
Sama BLEACH boja ima gradaciju od 1 do 4, gde je 1 najsvetlija Bleach boja, a 4 je najtamnija. Uživo su razlike minimalno primetne.