NAVIKAVANJE NA IMPLANTE

Ako ste se odlučili za ALL ON 6 rad možete biti sigurni da će naši stomatolozi realizovati zahvat po najvišim standardima i da ćete dobiti izuzetan fiksni imlantski rad, ali deo odgovornosti je i na pacijentu, koji mora biti spreman da poštuje određena pravila i bude spreman na manje nelagodnosti u prvom periodu posle dobijanja implanata.

U ovoj sekciji naša tema je upravo taj period između dobijanja implanata i dobijanja definitivnog rada, koji traje najmanje tri meseca.

KAKO TELO REGUJE NA
UGRADNJU IMPLANATA?

Iako je princip ugradnje implanata isti, adaptacija organizma na ALL ON 6 rad traje duže i burnija je nego kod manjih implantskih radova , kao što je Hollywod smile rad sa dodatkom implanata. Dok kod manjih radova blagi bol i manja oticanja prestaju za dan ili najviše dva, adaptacija na ALL ON 6 traje tri do pet dana. Kada rekacije prestanu, privremeni rad je već gotov, i odmah možemo da pristupimo ugradnji privremenog rada.


Reakcije variraju od pacijenta do pacijenta, a uglavnom zavise od stepena tolerancije na bol. Mnogi pacijenti ne žele lekove protiv bolova, jer kažu da je bol jedva primetan.

Tokom prva 24 sata može doći do blagog krvarenja. Pojave manjih modrica ili diskoloracija kože je takođe moguća. U svakom slučaju, tkivo oko implanata ne treba uznemiravati (niti prati) tokom prva 24 sata. Pušenje je strogo zabranjeno. Kada je u pitanju otok, on je uvek prisutan u manjoj ili većoj meri, pri čemu oticanje može biti više ili manje vidljivo, više ili manje neprijatno, ali nikada nije veliko, kao kod upalnih procesa uzrokovanih kvarom zuba, tj. bakterijama.


Oporavak od ALL ON 4 rada ne mora biti brži od oporavka od ALL ON 6 rada, jer iako se ugrađuje manje implanata, vilica ALL ON 4 pacijenata je osetljivija, pa su moguće upalne reakcije.

POJAVA OTOKA

Pojava otoka posle dobijanja ALL ON 6 rada je normalna i očekivana. Otok se ne javlja odmah nakon ugradnje implanata, već 2-3 dana kasnije, jer tokom prvih 48-72 sata još uvek deluju lekovi protiv otoka koje je pacijent dobio pre intervencije.


Veoma je bitno da tokom prva dva dana nakon intervencije pacijent koristi hladne obloge , i kada se obloge kombinuju sa lekovima protiv otoka, tada neće doći do većih otoka, a celokupan oporavak biće lak i brz. Potpuni nestanak bola i otoka očekuje se 5-6 dana posle zahvata, a kod mnogih pacijenata i ranije.


Pojava otoka i brzina prolaska otoka u mnogome zavise od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Kod mlađih pacijenata, koji nemaju hronične bolesti, može se dogoditi pojava otoka čak i izostane.

PERIOD DO DOBIJANJA
PRIVREMENOG RADA

Tek ugrađeni implanti za ALL ON 6 rad

Budući da pacijent posle zahvata može biti blago dezorijentisan usled anestezije, sva uputstva u vezi uzimanja lekova za bol i otoke pacijent dobija napismeno, a nova uputstva, u skaldu sa stanjem, dobiće i tokom obavezne kontrole narednog dana po dobijanju implanata. Na ovu kontrolu potrebno je doneti novi ortopan snimak , koji će pokazati položaj implanata u vilici nakon ugradnje.


Sve potrebne lekove pacijenti dobijaju besplatno u ordinaciji. U paket koji su daje svakom pacijentu uključeni su:


  • Antibiotici
  • Lekovi za smirenje (sedacija)
  • Lekovi protiv bolova i otoka
  • Komplet za održavanje higijene

Pacijente prilikom napuštanja ordinacije obučavamo kako da održavaju higijenu do dobijanja privremenog rada i kako da koriste paket koji su upravo dobili. U periodu između dobijanja implanata i dobijanja privremenog rada, pacijenti uglavnom uzimaju kašastu hranu . Budući da pacijent 2-3 dana jede kašastu hranu, ne preporučuju se gotove kaše ili keks sa mlekom, budući da to nije kompletna hrana i sadrži previše šećera. Daleko je bolje spremati obroke od izblendiranog voća, orašastog voća i povrća. Ako je pacijent zainteresovan, istovremeno ga možemo obučiti i za korišćenje Waterpik uređaja, koji je idealan za održavanje higijene ALL ON 6 rada (ovaj aparat preporučujemo i za prirodne zube). Waterpik uređaj pacijent može početi da koristi dve sedmice posle ugradnje implanata.

KORIŠĆENJE APARTMANA

Pacijent puna dva dana provodi bez zuba , i tada boravi u našim apartmanima, ili u svom stanu, ako je iz Beograda i želi da ide kući. Svaki pacijent dobija svoj apartman, pri čemu parovi mogu biti smešteni u istom apartmanu. Ako je pacijent zainteresovan za apartman, to je potrebno naglasiti prilikom zakazivanja.


Najbolje je kada pacijenti koji idu svojoj kući imaju pratnju, pri čemu oni sami nikako ne smeju da voze (jer su dobili lekove za sedaciju). Sa druge strane, pacijenti koji nisu iz Beograda najčešće se odlučuju za boravak u jednom od dva apartmana iznad ordinacije, koje mogu besplatno koristiti pet dana . Kada pacijenti dane posle zahvata provode u apartmanu, naš tim može još efikasnije da menja terapiju i učini adaptaciju bržom, a period sa bolom i otocima kraćim.

PRIVREMENI RAD

Privremeni rad dobija se tri dana posle ugradnje implanata. Pred dobijanje privremenog rada pacijent može zatražiti i da mu se laserski skrate preostali konci na mestima gde je zašivano tkivo posle ugradnje implanata. Konci su resorptivni i najčešće nije potrebno njihovo uklanjanje, međutim ako žuljaju pacijenta, preostali konci mogu se skinuti nakon 14 dana.


Od momenta dobijanja privremenog rada pacijent sve životne potrebe i obeveze može da obavlja normalno. Privremeni rad u početku savršeno naleže na desni.

Međutim, dok je kasniji stalni rad praktično doživotno u savršenom položaju, kod privremenog rada tokom tri meseca nošenja postepeno će se pojaviti praznine između desni i rada.


Iz tog razloga izuzetno važno da se higijena pravilno održava, jer loša higijena u tom periodu predstavlja najveći rizik za rad i za pacijenta. Higijenu je najbolje održavati Waterpik aparatom i četkicom. Još jedan vrlo koristan aparat je ultrazvučna četkica , koja je daleko uspešnija u skidanju naslaga kako od obične, tako i od električne četkice.

MOŽE LI SE PRIVREMENI RAD NOSITI DUŽE OD TRI MESECA?

Deo pacijenata iz inostranstva ne može da dođe ponovo u Srbiju kako bi dobili definitivni rad tri meseca posle ugradnje privremenog rada. Oni rad nose nešto duže, a teoretski se može nositi i preko godinu dana.


Osim što je stalni rad daleko lepši, neće požuteti i čvršće je vezan za vilicu nego privremeni, jedan od razloga zašto je poželjno što pre dobiti stalni rad je i daleko lakše održavanje higijene stalnog rada. Na privremeni rad, budući da je od plastike, znatno lakše se vezuju naslage hrane, i tragovi pića i duvana, tako da pacijenti koji ga nose duže od tri meseca moraju sami povremeno da odšrafe rad, skinu ga, i operu.

KOLIKO SE ČEKA NA DEFINITIVNI RAD?

Izrada definitivnog rada počinje kada se približi kraju treći mesec po ugradnji implanata, jer tri meseca su najkraći period tokom koga se implanti mogu integrisati u vilicu. Čim ortopan snimak potvrdi da su implanti spremni da izdrže opterećenje definitivnog rada, koji je masivniji od privremenog, sledi predaja definitivnog ALL ON 6 rešenja.


Pacijenti iz inostranstva mogu snimak posle tri meseca poslati putem mejla, a mnogi se odlučuju da sačekaju i još mesec ili dva, budući da je privremni rad tokom prvih šest meseci pogodan za svakodnevni život, tako da nema potrebe za žurbom. Kod nekih pacijenata događa se i da je neophodno sačekati više od tri meseca za potpunu oseointegraciju, ali je period čekanja uvek kraći od šest meseci.