Ugradnja veštačkih zuba

Da li Vam je pročitan sadržaj koristio?
[Total: 997    Average: 3.7/5]

Manje implantske intervencije – Ugradnja veštačkih zuba

Iako se po tehnici rada, potrebnim materijalima i ceni po zubu ugradnja jednog veštačkog zuba ni po čemu ne razlikuje ugradnje implanata u celoj vilici, ugradnja manjeg broja veštačkih zuba u vilicu je neprocenjivo jednostavniji zahvat, ne samo zbog broja zuba za ugradnju već i jer se manji broj zuba funkcionalno lako integriše u vilicu, dok je cela veštačka vilica kompleksan sistem. Bilo da želite da vam se zameni samo jedan zub ili više zuba možete biti sigurni da će zahvat biti obavljen brzo, da ćete estetski i funkcionalno biti potpuno zadovoljni, kao i da će ugrađeni zubi biti potpuno kompatibilni sa svim budućim protetskim intervencijama. Implanti će biti iste nijanse kao ostali zubi, tako ih vizuelno neće biti moguće prepoznati kao implante, a mogu biti i svetliji ako planirate da u budućnosti ugradite još veštačkih zuba.

Svaki implant sastoji se od šrafa koji se ugrađuje u kost, abatmenta koji povezuje šraf i krunicu i same krunice, odnosno vidljivog dela. Ako ugrađujete manji broj veštačkih zuba preporučujemo korišćenje najkvalitetnijih šrafova, abatmenta i krunica jer nema velike kumulativne razlike u ceni kao kada se radi cela vilica. Razlika između najkvalitetnijih materijala i prosečnih materijala kod jednog zuba je manje od 200 evra, dok se razlika u ceni kod cele vilice meri u hiljadama evra. Ako želite da uštedite najsigurniji izbor je povoljnija krunica, dok se ne preporučuje štednja na šrafu, jer on ulazi u kost i obavlja najteži zadatak. Takođe, možete birati između fabričkog abatmenta koji dolazi uz šraf i abatmenta koji se posebno kupuje. Iskreno preporučujemo posebno kupljeni abatment, mada ćemo uvek obavestiti pacijenta ako je njegova situacija takva da verujemo da će i manje fleksibilan fabrički abatment dobro obaviti posao.

Ugradnja veštačkih zuba obavlja se u dve faze. Po ugradnji šrafova sledi pauza za njihovu uspešnu integraciju u kost i kada smo sigurni da je zarastanje dobro ugrađuje se i sama krunica. Pre toga neophodno je utvrditi sa koliko zubnih krunica je moguće rehabilitovati regiju u kojoj nedostaju zubi, pa samim tim odlučiti koliko dentalnih šrafova je potrebno. Važno je napomenuti da se kod dugotrajnog gubitka zuba susedni zubi pomeraju, tako da se prvo planira broj i veličina zubnih krunica, pa tek onda pozicija zubnih implanata.

Evo koliko je komponenata potrebno ako se ugrađuju 1-4 veštačka zuba:

  • U slučaju nedostatka jednog zuba potrebni su jedan implant, jedan abatment i jedna krunica;
  • U slučaju nedostatka dva zuba potrebna su dva implanta, dva abatmneta i dve krunice;
  • U slučaju nedostatka tri zuba potrebna su dva implanta, dva abatmenta i tri krunice;
  • U slučaju nedostatka četiri zuba potrebna su dva ili tri implanta, dva ili tri abatmenta i četiri krunice;

Česta pitanja

  • Kada se kao zamena za izgubljeni zub ili zube savetuju implanti, a kada mostovi?

    Ako zanemarimo finansijski aspekt koji je još uvek na strani zubnih mostova onda je u većini slučajeva ugradnja zubnih implanta bolje i kvalitetnije stomatološko rešenje. Ugradnjom implanata se izbegava brušenje zdravih zuba i osećaj koji pacijent ima sa zubnim implantima je neuporedivo bolji nego sa zubnim mostovima. Međutim, nije u svim situacijama ugradnja implanata bolje rešenje i potrebno je sagledati sve aspekte prilikom donošenja definitivnog plana terapije, kao što su stanje susednih zuba, količina raspoložive kosti, opšte zdravstveno stanje, loše navike i drugo. Za više informacija pogledajte stranu “Dentalni mostovi”.