Fasete – Viniri

Zubne fasete ili viniri (eng. veneers) su tip nadogranje koji se postavlja samo sa prednje strane zuba, za razliku od krunica koje obavijaju ceo zub. Krunice se takođe mogu postavljati i na implante, dok se fasete postavljaju samo na prirodne zube.

Fasete se koriste u situacijama kada su zubi na broju, zdravi su i relativno su dobro poravnati, ali su neugledni jer su požuteli, okrnjeni ili su nejednake visine. Za vinire se najčešće odlučuju pacijenti koji imaju zdrave zube, a najčešće je reč o osobama u četrdesetim godinama koje su dobro brinule o svojim zubima, ali su zubi izgubili belu boju iz mladosti. Ako je gleđ istanjena zbog protoka vremena, tada beljenje zuba neće dati rezultate kao kod mlađih pacijenata, i za te pacijente fasete za zube su najbolje rešenje. Budući da fasete ne mogu, kao krunice, da isprave nepravilnosti u položaju zuba, ponekad je pre postavljanja fasete potrebno nositi protezu koja će ispraviti zube.

Kada su viniri bolji izbor od krunica?

Zubne su fasete idealan stomatološki zahvat, jer podižu estetiku bez smanjivanja zubne supstance. Ipak, u realnosti je stanje pacijenata obično takvo da su zubima potrebe krunice pre nego fasete, jer da bi zub nosio fasetu on mora imati prognozu da će biti stabilan i zdrav godinama unapred, dok je za krunice dovoljan zdrav koren i samo deo zubne supstance. Viniri su u prednosti u odnosu na krunice po tome što je potrebno daleko manje obrusiti zub da bi se postavile fasete za zube nego da bi se postavile krunice. Iako se viniri ne mogu skinuti, odnosno zub se ne može vratiti u prvobitno stanje, oko 90% zuba je nedirnuto kada se postavljaju viniri. Reparacija je veoma laka, a polomljeni viniri mogu se zameniti novim za 30 minuta. Fasete za zube su veoma snažne i takvi problemi se retko dešavaju. Zub koji ima fasetu trajaće najmanje onoliko dugo koliko bi trajao i isti prirodni zub na kome nema fasete, a zub je čak i jači u odnosu na prirodni zub, jer viniri deluju kao ojačanje.

Cena zubnih faseta

Cena zubnih faseta je 220 evra po faseti, pri čemu se fasete uglavnom postavljaju na 12-14 prednjih zuba po vilici, koji su vidljivi. Osim keramičkih, u upotrebi su i kompozitni viniri. Na zapadu se često koriste kompozitni, jer je cena vinira tako visoka da mnogi pacijenti ne mogu da priušte keramičke. Cena faseta u Srbiji je daleko povoljnija, tako da pacijentima uvek preporučujemo keramičke, koje traju i preko 10 godina, dok kompozitne fasete traju višestruko kraće. Cena keramičkih faseta približna je ceni krunica, iako je krunica masivnija i zahteva veći angažman pri brušenju, jer je za postavljanje fasete potrebna velika preciznost. Vredi pomenuti i još jednu prednost vinira u odnosu na krunice, a to je mogućnost za bolnu reakciju obrušenog zuba na krunicu, što se kod vinira ne događa, jer se zub manje brusi.

No-prep viniri

Da bi se faseta aplicirala na zub potrebno je brušenje manje od 0.5 milimetara. Iako se često reklamiraju no-prep viniri, istina je da svaka faseta zahteva minimalnu pripremu zuba, i tu nema skoro nikakve razlike između faseta. No-prep viniri reklamiraju se kao proizvod koji je moguće samo zalepiti za zube, bez brušenja, ali to je nemoguće, jer je apliciranje nemoguće bez brušenja. Postoje samo tehnike koje omogućavaju da brušenje bude manje, ali potpuno no-prep viniri ne postoje.

Pogledajte naše radove   

 

Šta su zubne fasete?

Zubne fasete ili viniri (eng. veneers) su nadogradnja za prirodne, uglavnom zdrave zube, u vidu tankih pločica koje se postavljaju na prednju stranu zuba, radi unapređivanja izgleda, a delimično i funkcije zuba. Fasete su nastale u rano doba Holivuda kao metod za privremeno poboljšavanje izgleda zuba glumaca, a od 90-ih godina prošlog veka, sa dolaskom snažnih kompozitnih materijala, fasete su postale dobar izbor za otklanjanje mnogih nedostataka.

Saznaj više   

 

Vrste faseta

Materijal od koga se izrađuju fasete može biti kompozit ili keramika. Kompozitne fasete ne pružaju iste estetske rezultate kao keramičke fasete, zahtevaju češće korekcije i nemaju dug vek trajanja, dok njihova prednost leži u tome što su lakše i daleko jeftinije za izradu od keramičkih vinira. Sa druge strane, fasete od keramike predstavlajju najsavršenije i estetski najprihvatljivije rešenje za transformaciju izgleda prirodnih zuba, naravno u onim slučajevima kada su fasete rešenje koje predlaže zubar.

Saznaj više   

 

Kako se ugrađuju fasete?

Ugradnja faseta po mnogo čemu je slična ugradnji krunica na zdravim zubima. Prvo se kreira model zuba, putem otiska ili 3D skeniranjem, zatim se zubi bruse, najčešće manje od 0.3 milimetra po zubu i potom pacijent dobija privremene fasete dok su stalne na izradi. U slučaju non-prep faseta ili kompozitnih faseta nema perioda nošenja privremenog rešenja jer pacijent odmah dobija fasetu ako je u pitanju kompozit, odnosno odlazi kući posle uzimanja otiska i dolazi na ugradnju kada su non-prep viniri gotovi. Viniri se cementiraju za zube (ili nanose u slojevima ako su kompozitni) i pacijent može normalno da obavlja sve funkcije već od momenta ugradnje.

Saznaj više   

 

Fasete
Cene i uslovi plaćanja

Cena faseta je za 10% viša u odnosu na bezmetalne krunice, ali je procedura manje invazivna i čuva prirodne zube. Za Hollywood smile uglavnom se koristi 20 faseta.

Saznaj više   

 

Fasete naši radovi

Proba keramičkih faseta

Zamena kompozitnih faseta keramičkim

Odgovori iz ordinacije #1 – Kako se tretira potpuna bezubost?

Higijena oko zubnih implantata

 

Najčešće postavljana pitanja

Pogledajte naše radove ugradnje zubnih implanata i cenovnik

  • 1. Da li sam podoban pacijent za ugradnju faseta?
   Idealan pacijent za ugradnju vinira ima sve zube, odnosno nemaju krunice, jer u slučaju da neki zub nedostaje mora se pristupiti izradi navlake, a zatim i mosta na zubu susednom onom na kojem će se postavljati viniri. Na zubu prethodno obrušenom za krunici nije moguće postaviti zubnu fasetu, a u praksi je česta kombinacija faseta i krunica. Naravno, detaljnim pregledom se utvrđuje da li su viniri pravi izbor za pacijenta, a posebna pažnja se posvećuje oralnom zdravstvenom stanju, naročito desni, ali i stanju vilice. Ukoliko ima problema, poput bolnih desni, oni se prvo moraju sanirati pa tek onda pristupiti ugradnji vinira.
  • 2. Koliko prirodno izgledaju fasete?
   Keramički viniri predstavljaju estetski najbolje, odnosno savršeno rešenje za unapređenje izgleda zuba. Materijal od kojeg se viniri izrađuju se nimalo ne razlikuje od prirodnog izgleda zuba, pritom viniri ne povećavaju debljinu zuba, a pacijent se u konsultaciji sa stomatologom odlučuje za boju faseta. Dosta ljudi se plaši da će posle ove procedure imati previše sjajno bele zube, ali savremeni viniri propuštaju svetlost i osiguravaju prirodan izgled zuba.
  • 3. Da li ugradnja vinira boli?
   Procedura ugradnje vinira, odnosno faseta, je najmanje invazivna metoda za poboljšanje boje, položaja i oblika zuba. Fasete se izrađuju od keramike ili kompozita, a keramičke fasete se mogu postaviti posle minimalnog brušenja zuba ili čak bez brušenja uopšte kada su u pitanju no-prep viniri, odnosno fasete za koje nije potrebna priprema. No-prep viniri su tanke ljuspice koje se cementiraju na zub i ova procedura je u potpunosti bezbolna, a čak nema ni neprijatnosti za pacijente te je ovo najbolji izbor za ljude koji imaju averziju prema odlasku kod stomatologa. Pacijenti posle procedure ugradnje no-prep vinira čak nisu ni osetljivi na toplo i hladno jer ovaj zahvat ne zahteva uklanjanje prirodne zubne gleđi, samo se u prvih nekoliko dana posle procedure savetuje izbegavanje gaziranih pića.
  • 4. Za koliko vremena se mogu ugraditi fasete?
   U Ordinaciji Cvejanović koristimo CAD CAM pristup (kompjutersko 3D merenje i projektovanje) na CEREC mašini koja garantuje savršene estetske rezultate i izradu vinira za samo jedan sat. Ponekad je potrebno poboljšati boju faseta u keramičkoj peći što može oduzeti dodatno vreme. Ugradnja no- prep vinira obično zahteva dva ili tri dolaska u ordinaciju, a kompletna procedura može biti gotova i u roku od tri dana. Naravno, sve zavisi od toga na koliko zuba pacijent želi da postavi vinire.

   Da li je moguće ugraditi samo nekoliko faseta na prednjim zubima?

   Moguće je ugraditi vinire i na samo jednom zubu, ali iako se boja može prilagoditi prirodnoj boji zuba stomatolozi savetuju, a pacijenti se često i odlučuju da se viniri ugrade na istom broju zuba i na gornjoj i na donjoj vilici.

  • 5. Na koliko zuba je moguće postaviti vinire?
   Pacijenti se najčešće odlučuju da vinire postave na zube koji su vidljivi prilikom osmehivanja, što naravno zavisi od čoveka do čoveka u zavisnosti od veličine osmeha, kod nekih to znači šest zuba, a kod drugih više. Pritom je moguće postaviti vinire i na samo jedan zub ukoliko je to želja pacijenta, kao i na dva, a u pitanju su najčešće kečevi. Sve najviše zavisi od želje pacijenta kao i od specifičnosti zuba pacijenta.
  • 6. Šta se može uraditi ukoliko se vinir polomi?
   Ako se dogodi da se vinir odlomi najpametnije da se odlomljeni delić sačuva ako je to moguće i onda donese stomatologu u ordinaciji. Najčešće se dešava da stomatolog može da popravi nastalu štetu, a ukoliko to nije moguće pristupa se izradi i ugradnji novih vinira.

Pogledajte naše radove ugradnje zubnih implanata i cenovnik

Da li Vam je pročitan sadržaj koristio?