Zubne navlake

Da li Vam je pročitan sadržaj koristio?
[Total: 1986    Average: 3.8/5]

Dentalni mostovi (zubne navlake)

Zubni implantati se u današnje vreme nameću kao jedno od najboljih stomatoloških rešenja nakon gubitka zuba ali u svakodnevnoj praksi zubni titanijumski šrafovi nisu uvek najbolje opcija za sve situacije. Dentalni zubni implanti predstavljaju skuplju opciju od zubnih keramičkih mostova, dok je i vremenski period za izradu zubnih implanata duži nego za porcelanske mostove. Zubni porcelanski mostovi podrazumevaju zubne krunice koje su međusobno vezane i sa obe strane se oslanjaju na postojeće zube u viličnoj kosti. Da bi se izradio most potrebno je obrusiti susedne zube kako bi oni služili kao nosači. Samim tim za izradu dentalnog keramičkog mosta je potrebno da i sa jedne i druge strane postoje prirodni zubi u vilici a takođe je potrebno da zubi nosači budućeg mosta budu stabilni u viličnoj kosti, bez prisustva paradontopatije, kako bi izdržali optrerećenje mosta.Tako, može se reći da su zubni mostovi kontraindikovani kod izražene parodontopatije kad je već primećeno klaćenje zuba i kod velikih raspona izmendju zuba kao što je most izmedju trojke i osmice.

Čak i kada pacijent insistira na ugradnji zubnih implantata, postoje situacije kada su porcelanski mostovi bolje rešenje. To su slučajevi kada nema dovoljno vilične kosti za ugradnju implantata, kada su važni nervi i sinusi blizu ili kada je opšte zdravstveno stanje loše odnosno pacijent ima više loših navika.

Sami dentalni mostovi se izrađuju od metalne ili cirkonijumske konstrukcije i planiraju se tako da izdrže opterećenja tokom svakodnevnih životnih aktivnosti. Da bi dentalni most imao višegodišnju perspektivu potrebno je napraviti detaljan plan terepije gde bi se uzelo u obzir stanje zuba nosača i rastojanje među njima. Zubi koji su malo u kosti i na većoj udaljenosti (npr. trojka i sedmica) imaju lošiju prognozu nego most od četvorke do šestice. Samo planiranje mosta se radi tako da on blago pritiska desni na mestima gde nedostaju zubi I na taj nacin simulira osećaj u ustima da tu postoje zubi, a takođe zahvaljujući blagom kontaktu sa desnima nikada ne doalzi do povlačenja desni ispod mosta sem u slučajevima kada je zubni most izrađen odmah nakon vađenja zuba, što svakako treba izbegavati.

Česta pitanja

  • Da li je moguće vezivanje zubnih implantanata i prirodnih zuba u jedan keramički most?

    Sam zub je vezan za viličnu kost vlaknima i karakterišu ga mikropomeranja, dok zubni implant nakon ugradnje u viličnu kost i nakon njegove koštane intergracije ne vrši mikorpomeranja. Bilo kakvo pomeranje dentalnog veštačkog šrafa je nepoželjno i može dovesti do rasklaćenja i gubitka kosti oko zubnog šrafa. Zahvaljujući prirodnom mikropomeranju zuba, zubno-keramički mostovi velikog raspona ne moraju idealno da legnu na zube jer će uvek vremenom doći do blagog pomeranja zuba. Ipak, postoje slučajevi kada se ugrađuje zubni implant i kasnije povezuje zubnim mostom za prirodan zub, bilo iz finansijskih razloga ili jer ne postoje uslovi za ugradnju potrebnog broja zubnih implanata. U takvim slučajevima savetujem da se prirodan zub devitalizuje, odnosno da se stvori kanal kako bi se zub učvrstio u viličnoj kosti, što poseduje određene prednosti ali i mane koje se predočavaju pacijentu.