Keramičke plombe

Da li Vam je pročitan sadržaj koristio?
[Total: 397    Average: 3.7/5]

Pod keramičkim plombama podrazmevamo keramičke inleje (rešenje slično kompozitnoj plombi, ali kvalitetnije), keramičke onleje (keramičke plombe koje uključuju i vrh zuba), kao i delimične tj. parcijalne zubne krunice. Razlika između onleja i parcijalne krunice je to što krunica uvek podrazumeva i barem jednu bočnu stranu a onlej ne.
inlay
Korišćenjem keramičkih plombi možemo u potpunosti rekonstruisati zub koji je devastiran karijesom, frakturom ili starom amalgamskom plombom, i to na način koji maksimalno štedi zub, dakle bez struganja. Umesto keramičkih plombi, koje od 2015. godine dobijamo za nekoliko minuta CEREC mašinom, ranije smo morali da biramo između zubnih krunica, za koje je neophodno smanjiti zubnu masu i velikih plombi, koje ne mogu dugo da traju. Evidentno je da su keramičke plombe najbolje rešenje koje savremena stomatologija poznaje kada je reč o restauraciji prirodnih zuba.

Zašto su obične bele plombe nedovoljno dobro rešenje?

Standardne bele plombe (ranije su se koristile amalgamske sive, ali to je već istorija), mogu biti manje ili više tehnološki napredne, u smislu da mogu sadržati nano čestice ili keramiku, ali zajedničko im je da poseduju gustinu plastelina i da postaju tvrde tek posle nanošenja u slojevima i stvrdnjavanja i posvetljavanja lampom. Sve kompozitne plombe se vremenom menjaju, popuštaju po spojevima, pucaju, menjaju boju i ponekad ispadaju, a to je posledica samog sastava i procedure izrade. Prilikom posvetljavanja kompozitne plombe lampom tj. njenjog stvrdnjavanja dolazi do kontrakcije plombe i popuštanja spoja izmedju plombe i zuba, a što je veća plomba (tj. što je veći kavitet na zubu), to je procenat skupljanja buduće plombe veći.

Budući da je keramička plomba nekompozitna, tj. da se dobija isecanjem homogenog komada keramike, mogućnost smanjivanja jednostavno ne postoji. Na prvi pogled, bela plomba ima tu prednost da je meka i da može savršeno da popuni kavitet, ali pošto je keramička plomba napravljena u CEREC mašini na osnovu kompjuterskoj skeniranja zuba, sada i čvrsta plomba može savršeno pokriti kavitet i neće ostaviti ni desetinu milimetra između zuba i plombe, dok se taj minimalni prostor između zuba i plombe popunjava cementiranjem. Za zdravlje zuba, funkcionalnost plombe i estetiku veoma je dobro što je potrebna količina cementa minimalna, a sve je to posledica CAD/CAM tehnologije, koja nam omogućava da zub trodimenzionalno skeniramo i da prepustimo mašini da izradi plombu tačno po merama dobijenih skeniranjem.