Vađenje živca

Da li Vam je pročitan sadržaj koristio?
[Total: 883    Average: 4/5]

Vađenje živca ili root canal su nazivi za najčešći zahvat u oblasti zubne endodoncije – stomatološke grane koja se bavi zubnim kanalima. Svaki zub poseduje jedan ili više korenova a iz svakog korena kreće jedan ili više kanala kroz koje krvni sudovi, nervi i limfa iz vilične kosti stižu do samog zuba. Zbog bola koji pacijent ponekad oseća tokom stomatoloških zahvata ili kada je zub pokvaren najviše se pažnje obraća na sam živac (nerv), koji je takođe deo sistema korena i zato se pri informisanju pacijenta uglavnom govori samo o živcu, mada je endodontski postupak vađenja živca suštinski daleko više od samog uklanjanja nerva.

zivac1

Potreba za root canal tretmanom nastaje usled infekcije živca, (najčešće zbog uznapredovalog karijesa), zbog preloma zuba ili iznenadnog bola koji se javlja u živcu iz nekog drugog razloga. Ukoliko je infekcija blažeg tipa, zahvat se može završiti relativno brzo, u par seansi, ali ako je infekcija uznapredovala tj. postoje gnojni sadržaj, otok i smrad, onda je u pitanju gangrena zuba, što znači da je potreban duži tretman, pri čemu nije sigurno da zub može biti spasen, posebno ako ima višestruke korene, poput šestice ili sedmice.

 

U našoj ordinaciji primenjujemo specijne mašinske proširivače Protaper DentSplay, koji maksimalno ubrzavaju proces obrade zubnog kanala, a količina uklonjenog sadržaja kanala ovim postupkom je neuporedivo veća nego pri upotrebi klasičnih ručnih iglica. Zahvaljujući korišćenju mašinskih proširivača i specijalnog Apex locator aparata, moguće je tretirati zubne kanale sa vrhunskom preciznošću. Apex locator je uređaj koji omogućava da se tačno odredi dužina svakog pojedinacnog kanala radi uklanjanja kompletnog sadržaja iz njega. Precizno uklanjanje sadržaja iz zubnog kanala je veoma važno jer svaki zaostatak organskog sadržaja u kanalu može vremenom dovesti do pojave gangrene.

Ukoliko su infekcije težeg tipa, odnosno ukoliko je došlo do pojave gangrene, tada u Ordinaciji Cvejanović koristimo i specijalni laser, kojim se ulazi u kanale zuba i ubijaju sve prisutne bakterije. Na taj način se veoma uspešno leči gangreena, pri čemu je preduslov za intervenciju ovog tipa da zubni kanal bude prohodan. Ukoliko kanal ipak nije dovoljno prohodan ili je prisutna nadogradnja, tada nije moguće lečiti gangrenu na pomenuti način, već je potrebno vrhu korena prići kroz samu kost operacijom koja se naziva apikotomija.

 

Bez obzira da li je bila potrebna apiktomija i da li je korišćen laser, ili je sadržaj kanala mašinski očišćen, prazan kanal se popunjava posebnom plombom i mašinski izrađenom endokrunicom, čime je proces okončan. Devitalizovani zub više neće stvarati bol, a ovako tretiran zub može više od deset godina vršiti svoju funkciju bez potrebe za vađenjam, pa čak u najvećem broju slučajeva neće promeniti ni boju. Ukoliko zub ima dva kanala od kojih je samo jedan tretiran, zub može doživotno ostati funkcionalan.