Pogledajte sve novosti

Ordinacija Cvejanović primljena u EAO

Da li Vam je pročitan sadržaj koristio?
[Total: 9    Average: 3.7/5]

Stomatološka ordinacija Cvejanović postala je i zvanično deo najveće evropske mreže stručnjaka za dentalnu implantologiju – EAO (Evropsko udruženje za oseointegraciju/European association for osseointegration). Članstvo o organizaciji prilika je za našu ordinaciju da dobije pristup najnovijim naučnim saznanjima na polju implatologije i da se upoznamo sa tehnikama koje se trenutno razvijaju u evropskim klinikama, ali predstavlja i priznanje za naš dosadašnji rad, budući da su kriterijumi za pristup organizaciji veoma strogi.

Oseointegracija je biološki proces, otkriven sedamdesetih godina prošlog veka, bez koga zubna implantologija ne bi bila moguća. Ljudska kost poseduje izuzetnu osobinu da može da sraste sa objektima od nerđajućih metala koji poseduju mikropore, i ta osobina je ključ ugradnje implanta u vilicu. Kada je implant u toj meri srastao sa vilicom da nema kretanja, može se reći da je dati implant oseointegrisan.

Nekoliko puta godišnje EAO odžava kongrese i susrete, a centralni kongres ove godine, na kome je naša ordinacija primljena u članstvo, održan je od 5.10. do 7.10. u Madridu. Jedno od najaktivnijih udruženja u stomatologiji,  EAO postoji od kada je oseointegrcija priznata kao medicinski princip, a moto 26. kongresa u glavnom gradu Španije bio je „25 godina zubne implantologije – Šta smo naučili?“ 

stomatoloska ordinacija cvjanovic

dr Cvejanović na kongresu EAO u Madrdu

REGENERACIJA TKIVA U FOKUSU

Među temama koje su bile u fokusu ove godine prvo je bilo pitanje kako postupiti u situacijama kada dođe do peri-implantitisa, retkog zapaljenja tkiva oko implanta, što je najozbiljnija komplikacija koja se može javiti prilikom ugradnje implanata. Većina zubara do sada nije imala rešenje za peri-implantitis, ali nova saznanja pokazuju da je moguće nadoknaditi izgubljenu kost i izgubljeno tkivo na mestima gde se proces pojavio, i zatim ponovo uspešno ugraditi implant.

Nova saznanja o regeneraciji kostiju, upotrebi veštačke kosti i transplantaciji mekog tkiva su takođe teme za koje su implantolozi izuzetno zainteresovani, a eksperimantalne tehnike predstavljene u Madridu takođe nam ulivaju nadu da ćemo u najskorijoj budućnosti moći da rešavamo i teške komplikacije, što bi praktično značilo da nijedan problem u stomatologiju više nije nerešiv. Lekari su imali prilike da se upoznaju i sa najnovijim tehnikama u kompjuterski vođenoj implantologij, posebno tehnikama skeniranja i obrade 3D snimaka, kao i da nauče kako da uvedu nove tehnologije u svoju ordinaciju, bez bojazni da će im upoznavanje sa velikim brojem digitalnih sistema poremetiti redovan režim rada sa pacijentima.

Ordinaciju Cvejanović na kongresu je predstavljamo dr Srđan Cvejanović, koji je već bio gost na nekoliko kongresa EAO, a sada prvi put u svojstvu predstavnika ordinacije-člana. Naša ordinacija je tek 11. u Srbiji koja je postala član EAO, što svedoči o naporima koje ulažemo da ostanemo u toku sa tehnološkim inovacijama i naučnim saznanjima, a mnoga iskustva koja nam kolege iz eksperimantalnih grupa prenose na kongresima već smo upotrebili na konkretnim slučajevima, posebno kada je reč o izboru tehnika koje se mogu koristiti kod najsloženijih implantskih procedura.