Skidanje kamenca

SKIDANJE KAMENCA

Zašto je skidanje kamenca neophodno?

Redovno skidanje kamenca je izuzetno važno za zdravlje zuba. Kamenac ubrzava razvoj bakterija i glavni je krivac za povlačenje desni i loš zadah, kao i jedan od uzročnika karijesa. Dobrom higijenom moguće je sprečiti nastanak kamenca, ali ako u tome ne uspete, poželjno je uklanjati kamenac 1-2 puta godišnje.


Sve počinje od plaka

Plak ili zubne naslage je tanak film tečnosti i mikroorganizama koji se zadržava na zubima. Sam plak već predstavlja problem ako se ne uklanja temeljno dobrim pranjem zuba, jer dovodi do gingivitisa i karijesa, a postaje zaista opasan kada očvrsne i od njega nastane zubni kamenac.


Pojava zubnog kamenca

Kamenac nastaje taloženjem mrtvih bakterija iz plaka, kao i isparavanjem plaka i pljuvačke. Kamenac predstavlja savršenu sredinu za dalji razvoj bakterija, daleko bolju od površine zuba, uz brže množenje bakterija i razvoj otpornijih sojeva.


Kamenac je najvećih neprijatelj zdravih desni

Kamenac je najopasniji kada vrši pritisak na desni, koje se pred njim povlače, a najčešće se formira upravo oko desni. Kada se formira, kamenac povećava paradontalne džepove i ubrzava razvoj bakterija čiji metabolički produkti čine da se desni dalje povlače.


UKLANJANJE KAMENCA

Testirajte da li imate kamenac

Na vrlo jednostavan način možete proveriti da li imate zubni kamenac. U bolje snabdevenim apotekama možete nabaviti tečnost ili gel koji će obojiti kamenac u ustima i ako ga ima više od nekoliko tačkica, potrebno je da se javite zubaru.


Kako se uklanja kamenac

Kamenac u ordinaciji Cvejanović uklanjamo ručno ili ultrazvukom. Ručno uklanjanje je efikasnije, uz korišćenje specijalnih električnih i manuelnih instrumenata, dok se ultrazvuk koristi kod pacijenata koji žele maksimalan komfor i nemaju velike naslage.


Dubinsko čišćenje desni

Kada je pored kamenca pristutna i paradentoza, potrebno je obaviti i dubinsko čišćenje desni, što podrazumeva dužu i složeniju proceduru. Dubinsko čišćenje znatno usporava razvoj paradentoze, a obavlja se pod lokalnom anestezijom.


Koliko često je potrebno skidati kamenac?

Uklanjanje kamenca preporučuje se jednom godišnje, mada kod osoba koje održavaju savršenu higijenu zuba može biti i nepotrebno. Kod osoba kod kojih se kamenac konstanto vraća, skidanje se može obavljati dva puta godišnje, ali ne češće.

Da li Vam je pročitan sadržaj koristio?