CEREC krunice na zubnim implantima

Da li Vam je pročitan sadržaj koristio?
[Total: 62    Average: 3.8/5]

CEREC krunice na zubnim implantima

CEREC tehnologija mašinske izrade krunica u ordinaciji i CAD/CAM pristup stomatologiji koji podrazumeva da se svim procesima upravlja kompjuterski, od neizmerne su koristi u izradi krunica koje se postavljaju na žive ili devitalizovane zube, ali ipak najčešće nalaze primenu u implantološkim zahvatima, budući da se tada izrađuje najveći broj krunica (kada se za implante priprema cela vilica).

Kompjutersko projektovanje krunica daleko ubrzava proces izrade, tako da u praksi pacijent kome su ugrađeni šrafovi za implante može već sutradan da dobije sve krunice, dok se ranije na izradu krunica čekalo nekoliko dana. Ovaj sistem dizajniranja i proizvodnje krunica, za razliku od ručnog uzimanja otiska i ručne izrade, obezbeđuje da pacijent koji je prošao kroz sve neprijatne faze pripreme vilice za implante i ugradnju šrafova ne mora da čeka u društvenoj izolaciji tih nekoliko dana, da dolazi na više proba ili da plaća za privremene krunice, već odmah dobija nove krunice i time se na najlepši način okončava proces ugradnje implanata. Pritom, krunice će bolje nalegati jedna na drugu, budući da su sva merenja i izrada kompjuterski vođene. Iako ni kod ručne izrade krunice za implante u praksi ne dolazi do grešaka, ipak su samo CAM/CAD pristup (kompjutersko skeniranje – kompjutersko dizajniranje) i CEREC način izrade (kompletna keramička restauracija) garancija da će krunice biti u mikrometar pravilno raspoređene.

Sve krunice za implante koje se izrađuju u CEREC mašini su 100% keramičke, bez metalnog jezgra, što im daje daleko bolje fizičke karakteristike i eliminiše mogućnost pucanja krunice na spojevima metala i keramike. Samo keramičke krunice imaju pun estetski efekat, jer mogu biti apsolutno bilo kog oblika, i izuzetno se lako boje u nijansu koju pacijent želi, pri čemu je i prirodna boja keramičkih krunica veoma lepa i većina pacijenata ne oseća potrebu za bojenjem u drugu nijansu.

I pored ovih očiglednih prednosti kompjuterski izrađenih krunica u odnosu na stari sistem, svi zubari koji rade sa CAM/CAD tehnologijom i CEREC mašinom za izradu krunica slažu se da je najvažnija jedna druga prednost nove tehnologije – a to je način na koji se krunice ugrađuju. U tradicionalnom pristupu mora se koristiti cement, koji može, ako dođe do kontakta sa desnima, da dovede do upalnih procesa, pa tako i do gubitka kosti oko implanta. Sa druge strane, kod mašinski izrađenih krunica nema cementiranja već se krunice ušrafljuju, pri čemu je čvrstina veze neverovatno dobra, a svaka eventualna popravka daleko je lakša jer se krunica može odšrafiti (npr. ako je oštećena), zatim popraviti i vratiti na mesto.

Ordinacija Cvejanović poseduje kompletnu opremu za CAD/CAM stomatologiju, uključujući skeniranje, modelovanje, softver za analizu kosti i mišića vilice, kao i mašinu za izradu keramičkih krunica. Iako je reč o poslednjoj reči tehnike, naše cene za ugradnju implanata i za krunice na implantima ostale su nepromenjene, tako da za pacijente više ne postoji dilema kog zubara odabrati, jer ako poredite ordinaciju koja koristi kompjutersku tehnologiju na svakom koraku i ordinaciju gde se sve radi ručno i pritom su cene iste – dobro informisan pacijent (što je svako ko je pročitao ovaj kratak tekst) će uvek, radi svog dobra i svoje udobnosti, odabrati zubara koji koristi CAM/CAD metoda rada.