Keramičke endo-krunice

Da li Vam je pročitan sadržaj koristio?
[Total: 143    Average: 3.9/5]

Keramičke endo-krune čine da devitalizovani zubi traju daleko duže

Još jedan čest zubarski zahvat koji je radikalno unapređen od kada je postala dostupna CEREC tehnologija je tretiranje devitalizovanih, tj. mrtvih zuba. Zubi koji su zahvaćeni infekcijom mekog tkiva u središtu zuba (živac i krvni sudovi) devitalizuju se tako što se meko tkivo vadi, a unutrašnjost zuba se čisti od svih mikroba, kako bi se zaštitio ostatak zuba, i potom se taj prostror ispunjava.

dsdslika1

Mrtvi zubi tj. zubi sa izvađenim živcima uglavnom imaju velike defekte zubne supstance jer je postojao znatan kvar i morao se napraviti pristupni prostor za sam proces vađenja živca. Pored toga što je znatan deo zubne supstance nestao, mrtav zub je i krt, pa tako podložan lakšem lomnjenju i pucanju.

Do sada su se devitalizovani zubi ispunjavali velikim plombama, čije smo nedostatke već pomenuli, ili su ugrađivane zubne krunice, što je prihvatljivo rešenje, ali  zahteva da se prvo u  koren ugradi nadogradnja, kako bi s rekonstruisao središnji deo zuba. Tek po okončanju te faze pristupa se brušenju prostale zubne supstance, kako bi se omogućilo da kruna nalegne na zub, što je kod zuba kojima već nedostaje masa realan problem. Pritom, takav zub često ne bi trajao dugo i ulaganje u kompleksnu krunicu ovog tipa nije u potpunosti ekonomski opravdano.

Sada su nam u Ordinaciji Cvejanović na raspolaganju endo-krunice, koje se takođe izrađuju u CEREC mašini i čija je ključna prednost to što ne moraju da uđu duboko u koren zuba da bi bile čvrsto pozicionirane, odnosno nije neophodno uklanjanje značajnije zubne supstance kako bi obezbedila retencija, tako da su endo-kunice u isto vreme i nadogranja i kruna. Ovde još jednom moramo podvući da je važna prednost keramičkih krunica to što su homogene, tako da ne postoji mogućnost da dođe do odvajanja materijala na spojevima kompozitnih krunica, poput metalo-keramičkih ili cirkonijumsko-keramičkih.

Kao i plombe, fasete, krunice i drugi elementi izrađeni pomoću CAM/CAD metode i CEREC mašine, endo-krunice prave se od punih keramičkih blokova, prema merama dobijenim skeniranjem devizalizovanog zuba, a zahvaljujući kombinaciji jačeg materijala i tačnijeg naleganja ovakve krunice su čvršće i trajnije od drugih rešenja, dok je estetski nivo veoma visok. Na početku tretmana biraju se keramički blokovi u boji koja odgovara boji zuba, tako da nema odudaranja, a po potrebi se vrši i dodatno farbanje i glaziranje kako bi se postigli vrhunski esteski rezultati.

Kao i kod drugih procedura u kojima se koristi CEREC mašina za pravljenje krunica, cel okupan proces skeniranja, izrade i ugradnje traje manje od jednog sata. Budući da je CEREC tehnologija relativno nova još uvek ne postoje istraživanja koja bi pokazala posle koliko godina bi devitalizovani zub sa keramičkom krunom morao da se vadi i koliko je njegov vek duži nego vek devitalizovanog zuba sa plombom, međutim dosadašnji podaci dokazuju da praktično svi zubi sa keramičkim endo-krunicama nastavljaju da funkcionišu u vilici godinama bez problema i bez potamnjivanja, dok sa plombama i klasičnim krunicama to veoma često nije slučaj.