Pogledajte sve novosti

Posetili smo International Dental Show

Da li Vam je pročitan sadržaj koristio?
[Total: 13    Average: 4/5]

kelnids

Za stomatologe i za industrije koje proizvode aparate i materijal za stomatologiju IDS u Kelnu je nešto poput velikih međunarodnih takmičenja u fudbalu – organizuje se jednom u dve godine i obavezno mora da se poseti ili barem pomno isprati. Sajam je održan od 12. do 16. marta, a naš doktor Srđan prirdužio se reci stomatologa iz celog sveta koji su došli u Keln da se upoznaju sa novim tehnikama i tehnologijama, jer ono što se prikaže na IDS-u biće aktuelno u svim ordinacijama koje se trude da prate svetske trendove u naredne dve godine tj. do sledećeg sajma.

Teško je dočarati koliko je IDS veliki događaj, ne samo po uticaju na stomatološku praksu, već i fizički. Preko 2000 kompanija ima svoje paviljone i štandove, tako da se obilazak mora pažljivo planirati, jer ni pet dana nije dovoljno za obilazak celog sajma. Ove godine i dešavanja na globalnom tržištu direktno utiču na naš rad, jer su dve kompanije čije proizvode svakodnevno koristimo postale predmet akvizicija i spajanja. Nobel Biocare, verovatno proizvođač najboljih implanata na svetu, čije implate i mi koristimo, sada je deo Danaher konglomerata, jedne od 200 najvećih kompanije na svetu. Danaher je već vlasnik mnogih medicinskih kompanija i ne sumnjamo da će u okviru ove grupe Nobel nastaviti da isporučuje odlične proizvode. Ista grupa kupila je i Implant Direct, drugog švajcarskog proizvođača implanata čije proizvode koristimo, tako da u budućnosti očekujemo da će proces nabavke biti još brži, posebno kada se radi o najnovijim proizvodima.

Na listi želja ordinacije Cvejanović na IDS-u, na prvom mestu je digitalni skrener Dentsply Sirona Primescan. Razmišljamo o nabavci ovog novog proizvoda, sa kojim bi bili spremni za sve izazove u 3D skeniranju, modelingu i projektovanju krunica u narednih pet godina. Veoma smo zadovoljni onime što smo videli na sajmu, jer ovaj 3D skener može da prodre dublje, skenira preciznije i brže obrađuje podatke od Sirona skenera koji trenutno koristimo, zbog čega očekujemo da ćemo sklopiti dogovor o nabavci do jeseni ove godine.

Definitivno ćemo nabaviti i jedan od novih 3D printera sa sajma, jer iako imamo dobru saradnju sa kompanijama za 3D štampu u Beogradu, sopstveni štampač bi dugoročno snizio cenu radova, što je najbitniji faktor i za nas i za naše pacijente.