Pogledajte sve novosti

U korak sa novim dostignućima

Da li Vam je pročitan sadržaj koristio?
[Total: 16    Average: 3.9/5]

Dr Srđan Cvejanović prenosi nam utiske sa IDS sajma u Kelnu.

Nekome ko se ne bavi stomatologijom može biti teško da zamisli obim događaja kao što je Međunarodni dentalni sajam u Kelnu. Ove godine je za pet dana skoro 140.000 posetilaca obišlo ovaj sajam, a prisutni su bili zubari i stručnjaci iz drugih profesija koje imaju dodirne tačke sa stomatologijom iz preko 150 zemalja.

Fokus ovogodišnjeg sajma bio je na načinima za povezivanje računara koji pomažu u stomatologiji i njihovog softvera, kako bi se kompletan tretman što više automatizovao. Zubar danas može da dobije rezultate laboratorijskih analiza, pošalje snimak vilice radi izrade krunica, da uporedi svoje rezultate i svoj rad sa rezultatima kolega i još mnogo toga, i to bez napuštanja ordinacije, pa čak i bez slanja mejlova. Kako savremene ordinacije imaju sve više kompjuterizovanih uređaja sada je izazov kako omogućiti da sve te platforme „razgovaraju“, iako dolaze od različitih proizvođača i koriste različit softver.

Ipak, lično su na mene najveći utisak na sajmu ostavila dva noviteta koja, iako su zasnovana na kompjuterskoj tehnologiji, ipak spadaju u red opipljivih stvari. Prvi je novi implantski sistem kompanije Nobel Biocare koji nosi naziv NobelParallel Conical Connection. Reč je o sistemu koji je predviđen za maksimalnu fleksibilnost, tj. prilagodljivost svim tipovima vilice, a druga važna odlika mu je veoma brzo vezivanje. Pritom, sistem je vrlo lak za ugradnju, tako da implantski zahvat kraće traje, što je posebno važno kada se tokom jednog dana postavljaju implanti u celoj vilici. Ovaj implantski sitem ima solidne šanse da uskoro postane standardan u ordinaciji Cvejanović.

Drugi proizvod koji je posebno interesantan za ambiciozne privatne ordinacije kao što je naša je inLab MC X5 kompanije Sirona. To je uređaj za proizvodnju dentalnih krunica u samoj ordinaciji, koje se izrađuju na osnovu 3D snimaka. Korišćenjem ovog uređaja moguće je sniziti cenu koju pacijent plaća i ubrzati postupak ugradnje implanata. U našoj ordinaciji krunice već sami izrađujemo i MC X5 bio bi odlično unapređenje u odnosu na postojeće sisteme, koji su takođe veoma dobri, ali su nešto komplikovaniji.

Sajam u Kelnu bio je i odlična prilika da se čuju predavanja najpoznatijih svetskih stručnjaka, pa čak da se završi i nekoliko mini kurseva. Svim kolegama najiskrenije preporučujem odlazak na ovaj sajam, koji se održava svake druge godine, a imao sam priliku da sretnem i više kolega iz Srbije, što govori o tome da i kod nas ne samo da ima zubarskih ordinacija koje drže korak sa svetom već idu i jedan korak ispred, a u Ordinaciji Cvejanović uvek smo se trudili da budemo u tom odabranom društvu.